30. toukokuuta 2015

Kaupunkiviljelijät

Kolmas kesä kaupunkiviljelijänä alkaa nyt! Meidän viljelylaatikot sijaitsevat puistossa kantakaupungissa, vanhan kauniin huvilan vieressä. Ihmiselle, jolla ei ole pihaa jossa puuhata, kaupunkiviljelyhommat on pelastus. Tunnelmaa ei laisinkaan pahenna ihana huvilamiljöö, voi melkein kuvitella itsensä jonnekin maalle, kauas pois ihmisten ja autojen vilinästä.


Viljely tällaisessa "ryhmäviljelypalstalla", on aika vaivatonta; koko kesän pyörii kasteluvuorot joten ei haittaa jos vähän lomaileekin kesällä eikä joudu koko kesää olla patsastelemassa paikan päällä ja tarkastelemassa vedentarvetta. Muita lapsia löytyy myös joten palstalle on mukava mennä lasten kanssa; lapset saavat tonkia maata matoja etsien ja juoksennella viljelyn lomassa huvilan ympäri tukka hulmuten. Vanha koirakin pääsee mukaan paistattelemaan päivää ja haistelemaan tuulahduksia viereiseltä merenrannalta. Ihan kiva pihan korvike siis, pientä tekohengitystä meille kerrostaloasukeille.


Tänä vuonna saatiin mukaan ystävä, mikä tekee viljelystä vieläkin hauskempaa. On kiva suunnitella yhdessä mitä viljellään ja käydä tarkastelemassa joko sieltä porkkanan verso nousee. Vaikka minulla on kolmas kesä jo menossa, olen kyllä ihan amatööri edelleen. Pitäisi ehkä paneutua aiheeseen vähän syvällisemmin. On sitä jotakin kuitenkin oppinut aiemmilta vuosilta, ettei sentään samoja virheitä enää tee. Ja jotain perusjuttuja olen tietenkin opiskellut.

Tänä kesänä me viljellään kolmessa laatikossa mm. salaattia, porkkanaa, tilliä, basilikaa, rucolaa, kesäkurpitsaa, herneitä, retiisiä, punajuurta, ja sitä jääräpäistä minttua. 


Löytyykö täältä muita innokkaita viljelijöitä? Mitä te viljelette?

2 kommenttia:

  1. Mahtava huvila. Kelpaahan tuollaisen rakennuksen äärellä touhuta! Meillä viljellään myös laatikoissa se mikä itse viljellään. Lähinnä salaattia ja hernettä. Anoppi sitten osaavana viljelee kaiken muun, ja tyytyväisinä vain otetaan vastaan isot ja herkulliset porkkanat, perunat sun muut :) Opettelu on siis vasta edessäpäin!

    VastaaPoista
  2. On kyllä ihana tuo huvila. Kun kääntää katseen toisaallle niin siellä näkyykin sitten jo autoja.. Kuulostaa hyvältä teidän viljelyt! Me ollaan onnistuttu kasvattamaan porkkanoita, tosin aika mineiksi ne jäi :) Perunaa olisi ihana kasvattaa myös, mutta onkohan tuollainen laatikkoviljely vähän pientä siihen hommaan. Mukavia viljelyksiä!

    VastaaPoista