22. lokakuuta 2014

Reilu meininki

Jälleen on meneillään kansallinen teemaviikko. Tällä viikolla vietetään Reilun kaupan viikkoa!

Reilu kauppa ry edistää kehitysmaiden pienviljelijöiden ja työntekijöiden parempia työoloja, toimeentuloa ja oikeuksia. Reilulle kaupalle on asetettu kriteerit, jotka tulee täyttyä kaikkien tuotettujen tuotteiden kohdalla. Kriteerit kattavat palkan, työntekijöiden oikeudet, työolot ja ympäristön. Reilu kauppa edistää kestävää kehitystä, huomioimalla ihmisten, ympäristön ja talouden hyvinvoinnin.

Kriteerien mukaisesti Reilussa kaupassa tuotteesta maksetaan pienviljelijälle vähintään takuuhinta. Lisäksi maksetaan Reilun kaupan lisä, joka on tarkoitettu koko yhteisön hyväksi yhdessä päätettäviin hankkeisiin. Reilu kauppa ei hyväksy lapsityövoimaa. Reilun kaupan tuotteiden viljelyssä huomioidaan ympäristö ja minimoidaan haitalliset ympäristövaikutukset.



Tänä vuonna teemana on k a h v i. Reilu kauppa ry haastaa mukaan ihmisiä pitämään Reiluja kahvitaukoja. Mukana haasteessa on eri toimijoita; työpaikkoja, oppilaitoksia, harrastusryhmiä, seurakuntia, kahviloita, henkilöstöravintoloita ja kuluttajia. Reilu kauppa ry laskee ilmoitettujen kahvikupillisten määrän mukaan kuinka monta viljelijää työllistettiin Suomessa juotujen Reilujen kahvitaukojen kahveilla.  

EDIT. Reiluilla kahvitauoilla juotiin yhteensä 215 812 kupillista reilua kahvia, joka tuotettiin 150 kahvinviljelijäperheen viikon työpanoksella!



Itselleni on tullut tavaksi ostaa aina Reilun kaupan kahvia. Ostan myös aina banaanit ja useimmiten viinit Reiluna. Vaihtelevasti myös esim. hunajaa, sokeria, teetä, suklaata, kaakaota ja vaatteita (puuvilla). Enemmänkin voisin ostaa. Välillä kuitenkin se kalliimpi hinta riipaisee, vaikka ymmärrän kyllä mistä se hinta tulee. Kuitenkaan monikaan Reilu tuote ei ole edes huomattavasti kalliimpaa, joten kynnystä ostamiseen ei pitäisi olla (esim. banaani). Kuluttajana tulee hyvä mieli jos voi vaikuttaa positiivisesti toisella puolella maapalloa, erilaisissa olosuhteissa elävien  ihmisten elämään.

Ei se Reilu kauppakaan kuitenkaan ihan ongelmatonta ole. Usein kuulee puhetta, että ei ne hyödyt kuitenkaan mene niille pienviljelijöille, työntekijöille tai yhteisöille, tai että lapsityövoimaa käytettäisiin kuitenkin, ja että isot yritykset jyräävät pienviljelijät. Itse haluan kuitenkin luottaa tähän maailmanlaajuiseen toimintaan ja uskoa, että sen ansiosta työntekijöiden olosuhteet ovat silti paremmat kuin ne ilman Reilua kauppaa olisivat. Tai, että Reilun kaupan kriteerien avulla työntekijöiden olosuhteita valvotaan ja parannetaan, elleivät ne vielä ole täysin kriteerien mukaiset. Ostaessa voi myös suosia mieluummin pienyritysten tuotteita kuin isojen yritysten. Isojen yritysten ansiosta kuitenkin Reilun kaupan myynti ja näkyvyys ovat kasvaneet, mikä on lisännyt myös pienviljelijöiden tuloja. Asioilla on monta puolta.

Mitä mieltä te olette?

Ostatteko Reilun kaupan tuotteita?

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/13213519/?claim=8sjuc39rquh">Follow my blog with Bloglovin</a>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti