10. lokakuuta 2014

Lampuilla on väliä




Tänäkin vuonna meneillään oleva viikko, nro 41, on omistettu energialle ja sen säästämiselle à la Motiva.

Energiaa voi säästää kuka tahansa: me tavalliset tallaajat, yritykset, julkiset toimijat.. Sen voi tehdä kotona, töissä, koulussa, harrastuksissa. Missä ikinä liikkuukaan.

Kun säästää energiaa, säästyy rahaa ja luontoa.

Suomessa energiaa saadaan 23% öljystä (erityisesti liikenteeseen), 19 % ydinvoimasta, 11 % kivihiilestä, 9 % maakaasusta, ja 30 % uusiutuvista energianlähteistä (luvut vuodelta 2013, Tilastokeskus).


Fossiiliset polttoaineet (öljy, kivihiili, maakaasu) eivät uusiudu. Turve uusiutuu hyvin hitaasti. Ne ovat syntyneet satoja miljoonia vuosia sitten eliöiden fossilisoituessa. Niitä poltettaessa vapautuu ilmaan runsaasti hiilidioksidia, joka voimistaa ilmaston lämpenemistä. Ilmaan vapautuu myös muita haitallisia päästöjä.


Uusiutuvat polttoaineet (esim. puu, tuuli, vesi, aurinko, biokaasu) nimensä mukaisesti uusiutuvat (kuten puu) tai sitä saadaan lähestulkoon jatkuvasti (tuuli, aurinko). Uusiutuvan energian käyttö ei tuota päästöjä ollenkaan tai hyvin vähän.


Energiatehokkuutta ja uusiutuvien polttoaineiden käyttöä halutaan lisätä EU-tasolla. Suomen tavoite on tuottaa uusiutuvaa energiaa 38 % vuoteen 2020 mennessä. Se tarkoittaisi mm. aurinkoenergian, tuulivoiman ja biokaasun lisäämistä. Kehitystä tapahtuu koko ajan. Esimerkiksi Helsingin Energia on rakentamassa Suomen suurinta aurinkovoimalaa, josta voi ostaa käyttöönsä oman aurinkopaneelin!




Kotona energiaa kuluu eniten lämmitykseen ja ilmastointiin. Sitä kuluu myös käyttösähköön (esim. hella, tietokone, pesukone, valaistus) ja käyttöveden lämmitykseen.

Energiaa voi säästää kotona helposti, pienillä jutuilla.

Vaihtaa lamput LED-lamppuihin* (suosittelen, kuluttaa energiaa yli 80 % vähemmäin kuin hehkulamppu ja kestää vuosikausia, on tehokkain lamppu verrattuna hehku-, halogeeni- ja energiansäästölamppuun), vaihtaa sähkösopimus uusiutuvaan ekosähköön, sammuttaa turhaan päällä olevat lamput ja koneet, pestä täysiä koneita, välttää pitkiä suihkuja, sulattaa jääkaappi ja pakastin 2 x vuodessa, sammuttaa laitteet valmiustilasta (jatkojohto, jossa katkaisin hyvä), laskea sisälämpötilaa, käyttää julkista liikennettä, ajaa autolla taloudellisesti, valistaa läheisiä ja muita kanssaihmisiä (koska pienistä puroista kasvaa suuri joki..).
*hyviä tarjouksia on välillä Clas Ohlsonilla ja Ikeassa.

Lämmitysmuodon valinnalla on iso merkitys, koska suurin osa kodin energiasta kuluu lämmitykseen. Kerrostalossa siihen ei usein voi paljon vaikuttaa, mutta pientaloissa sitäkin enemmän. Vaihtoehtoja ja vinkkejä löytyy mm. täällä


Miten muuten voisi säästää energiaa? Vinkkejä?

p.s. Nyt pitää mennä sammuttamaan tuo eteisen lamppu, ihan turhaan päällä!

2 kommenttia:

  1. Kylläpä joskus tuntuu niin turhauttavalta, kun itse yrittää sammutella turhia valoja, katkaista virran telkkarista yms. sitten keskellä kirkasta päivää palaa kylällämme katuvalot tai jonkin kotipihassa on AINA ulkovalot päällä yötä päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kyllä turhauttavaa! Niin moni ei tiedä tai välitä, ja se on haaste.. Luulisi kuitenkin, että rahan säästäminen kiinnostaa! Voisiko sinne kylälle vinkata jollekin niistä turhaan päällä olevista valoista?

      Poista