18. tammikuuta 2015

Ahvenanmaan helmet, osa 1

Tässä kun ei ole ihmeempiä tapahtunut, saatikka että olisi ehtinyt mitään kuvata, ajattelin kirjoittaa aah, niin ihanasta Ahvenanmaasta ja sen näkemisen ja kokemisen arvoisista paikoista. Mukavaa fiilistelyä näin vetiselle talvipäivälle. Jos siis mietit jo kesälomalle tekemistä, kannattaa ehdottomasti suunnata Ahvenanmaalle! Postaus tulee kahdessa osassa, kun ihania kohteita on niin paljon!

Kobba Klintar ohitetaan matkalla Maarianhaminaan. Tänne pääsee omalla veneellä, melomalla tai tilausveneellä Korrviks Fiskehamnista, Maarianhaminan eteläosasta.

Vietämme aikaa Ahvenanmaalla melko paljon, aina kun vain on joku sopiva lomapätkä, kuten nyt jouluna. Olen totisesti ihan rakastunut koko paikkaan. Vietämme eniten aikaa pääsaarella, mutta Ahvenanmaallahan on tuhansia saaria, joihin meidänkin pitäisi ehdottomasti enemmän tutustua. Itse asiassa saapuminen Ahvenanmaalle saaristoreittiä Korppoosta tai Kustavista on varmasti upea kokemus. Me ollaan tähän asti tultu aina mahdollisimman nopeasti Turusta, mutta haluan ehdottomasti kokea vielä saaristoreitinkin.


Ahvenanmaalaisethan ovat tosi ylpeitä saaristaan ja omavaraisuudestaan, ja niin olisin minäkin. Siellä arvostetaan luontoa ja ympäristöä. Kierrätys on tehokasta, ja yleisillä jätepisteillä kerätään jos minkälaista jätejaetta. Kaupat pursuavat lähiruokaa ja paikallisten käsityöläisten tuotteita. Voit ostaa lähitilan omenamehua ja hunajaa, viereisellä pellolla viljeltyjä vihanneksia, ympärivuoden ulkoilleiden lehmien lihaa. Tai eksoottisia ruotsalaisia tuotteita. Ruotsihan sijaitsee itse asiassa paljon lähempänä Ahvenanmaata kuin Suomi. Ahvenanmaa on yksikielinen eli  pääkieli saarilla on ruotsi ja niin myös palvelutkin. Meidän perheessä se ei ole ollut ongelma, korkeintaan välillä allekirjoittaneella. Olen silti aina saanut ystävällistä palvelua ja uskoisin, että paikalliset arvostavat jos edes yrittää puhua ruotsia. Ja kyllähän sieltä löytyy jonkin verran myös suomea osaavia, ja asuuhan Ahvnenamaalla myös suomenkielisiäkin.


Mutta sitten niihin vinkkeihin.

Maarianhamina ja sen lähiseutu

Pääkadulla on muutamia kauppoja, ravintoloita ja kirpputoreja (mm. Emmaus, Söderby Antik och Kuriosa, Loppis & Sånt). Kesäisin järjesteltään myös iltatorilla kirpputori, tarkemmin siitä kannattaa lukea paikallisesta Åland Just Nu -lehdestä. Lilla holmen on keskustan itäpuolella, kävelymatkan päässä, kiva saari lapsiperheille ja ihan kaikille (paitsi ei koirille). Siellä on mm. leikkipuisto, riikinkukkoja (!) ja uimaranta. Sen vieressä on myös minigolfbaana Äventyrsgolf, jonka vieressä on venesatama (Östra hamnen) ja merikortteli Sjökvarteret. Merikorttelissa on mm. ahvenanmaalainen käsityökeskus Salt ja kuuluisan ahvenanmaalaisen kokin Michael Björklundin ravintola Pub Niska, jossa voi nauttia maukkaita peltipitsoja sekä ahvenanmaalaisen Stallhagenin oluita (suosittelen hunajaolutta, ja vierailua panimossa ja pubissa Godbyssä). Michael Björklundilla on myös upea ruokakeidas Smakby ravintola ja tislaamo Kastelholman linnan lähellä. Merikorttelin vieressä on uimahalli Mariebad ja kesäkuumalle myös uimaranta. Keskustasta löytyy myös lukuisia majapaikkoja.


Itäpuolelta etelän suuntaan voi jatkaa matkaa Gröna Udden -leirintäalueelle. Sinne on vain muutaman minuutin kävelymatka, joka kannattaa tehdä Tullarns äng -luonnonpuistoalueen halki. Gröna Uddenissa voi yöpyä mutta myös uida viihtyisällä ja hitaasti syvenevällä rannalla.

Keskusta on tosi pieni, joten kaikki löytyy helposti ja läheltä. Maarianhamina sijaitsee kapealla niemellä, joten sen voi helposti kävellä läpi länsirannalta itärannalle. Matka taittuu helposti lukuisia kauniita vanhoja taloja ihaillessa.

Länsisataman (Västra hamnen) vieressä (tänne tulevat mm. Silja Line ja Viking Line) on maailman ainoa alkuperäisessä kunnossa säilynyt iso purjealus Pommern, joka on nyt museona. Sen vieressä on myös Ahvenanmaan merenkulkumuseo. Vierestä löytyy myös venesatama ja ravintola ÅSS Paviljongen.



Länsisataman vierestä laivasta saavuttua voi vuokrata kätevästi pyöriä Ro-No Rentistä, jos mielii auton sijaan liikkua ympäri saarta pyörällä. Me olemme valitettavasti käyttäneet enemmän sitä epäekologisempaa, eli autoa. Ilman autoa tai pyörää voi saarella olla vaikea liikkua. Busseja Maarianhaminasta kauemmas kulkee aika harvakseltaan, mutta kulkee kuitenkin (Ålandstrafiken-sivuilla löytyy lisätietoja).

Maarianhaminasta muutama kilometri pohjoiseen löytyy kaksi hyvää kirpputoria. Emmauksen Ahvenanmaan kolmas kirpputori huonekaluille ja rakennusmateriaaleille. Täältä olemme monesti tehneet hyviä löytöjä! Toiset Emmaukset löytyvät siis Maarianhaminan keskustasta ja Godbystä. Ihan Emmauksen vierestä löytyy myös astioihin ja huonekaluihin painottunut Ann-Gerds Antik. Lähistöllä on myös Fina Fisken, josta saa paikallista ja tuoretta kalaa. Kalaa suoraan kalastajilta saa myös eri kalasatamista mm. Korrvisk Fiskehamnista. Ahvenanmaan uusi melko pieni ostoskeskus Maxinge sijaitsee Fina Fiskeniä vastapäätä Nya Godbyvägenin toisella puolella. Ostoskeskuksia ei Ahvenanmaalla tämän ja keskustan lisäksi taida löytyäkään, eikä meilläkään lomaillessa hirveästi shoppailut kiinnosta, vaan se ihana luonto ja meri!


Muut Ahvenanmaan juttuni:

Joulu Ahvenanmaalla täällä
Pääsiäinen Ahvenanmaalla täällä
Juhannus Ahvenanmaalla täällä
Ahvenanmaan pannukakkua täällä


Lisää infoa Ahvenanmaasta löytyy Visit Åland -sivuilla.


4 kommenttia:

  1. Tosi upeita kuvia!!! Itse en ole koskaan käynyt maissa, satamassa kyllä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Kannattaa käväistä maissakin ;)

      Poista
  2. Kauniita kuvia sinulla :) Olen viikon päästä lähdössä Ahvenanmaalle ja kysyisinkin, onko Lilla Holmenille talvella pääsyä tai kannattaako sinne edes talvella poiketa 7v-lapsukaisen kanssa? Onko merirosvolaiva joku kiipeilyteline kenties? T. Nelliina - matkakuumeileva talvilomanviettäjä-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kyllä uskoisin, että sinne pääsee kun siellä on myös avanto talvisin. Joo, se merirosvolaiva on sen leikkipaikan kiipeilyteline ;) . Kyllä se on varmasti ihan kiva retkikohde talvellakin, olen itse käynyt siellä kyllä vain kesällä. Jos teillä on auto niin kannattaa käydä Kastelholman linnalla (siellä myös kotiseutumuseo), ja vaikka Geta-vuorella retkellä, molemmissa on myös kahvila mutta kannattaa varmistaa onko ne auki nyt talvella. Mukavaa lomaa!

      Poista