31. tammikuuta 2015

Vegaanihaasteesta suklaakekseihin

Osallistuin tammikuun vegaanihaasteeseen. No, ainakin periaatteessa. En ehtinyt todellakaan kokkaamaan joka päivä vegaanista ruokaa, sillä se vaatii minulta erityistä paneutumista, ja siis aikaa ja suunnittelua. Mutta siihen en tavoitellutkaan. Oikeastaan toivoin enemmänkin löytäväni lisää hyviä reseptejä ja ideoita kasvisruoan tekemiseen koko perheelle. Syön kasvisruokaa mutta myös kalaa ja maitotuotteita, joten vegaani en todellakaan ole. Minua kiinnostaa silti vegaaniruoka ja en panisi pahakseni jos meidänkin perheen viikkomenuun sisältyisi enemmän vegaanista sapuskaa.

Syömme edelleen sitä herkullista soijabolognesea ja siitä olen soveltanut myös lasagnea ja makaronilaatikkoa. Lapset ovat tykästyneet myös falafeleihin. Sain myös hyviä vinkkejä tutoriltani, että ei kannata alkaa virittämään lapsille uusia ruokia vaan ennemminkin muuttaa ne nykyiset vain kasvisversioiksi. Vielä on kokeilematta miten esimerkiksi soijanakkikeitto maistuisi.


Vegaanihaasteen ansiosta sain paljon uusia hyviä reseptejä sähköpostiini. Reseptejä löytyy myös vegaanihaasteen nettisivuilta. Lisäksi täältä löytyy paljon tietoa vegaanituotteista, ei tarvitse itse pähkäillä mitkä tuotteet on vegaanisia ja mitkä ei. Suuri pelastukseni kasvisruoan saloihin on ehdottomasti Chocochilin aivan ihana, herkullisia ruokia täynnä oleva ja esteettisesti kaunis kokkikirja Vegaanin keittiössä (+ blogi). Sieltä on nämäkin suussa sulavat suklaakeksit taidottu! Seuraavaksi haluan valmistaa hyvää tofua!

Vegaanisuuteen enemmän perehtyessä huomaa, että aika monen eläinperäisen tuotteen voi korvata kasvisperäisellä. Vegaanit voivat siis syödä todella monipuolisesti ja todella herkullisia ruokia. Eikä vain niitä ituja kuten monesti luullaan..

Syksyn mittaan olen testaillut sopivia kasvispohjaisia maitoja, koska en pysty juomaan "normimaitoa" ja laktoosittoman maidon juominen tuntuu taas jo vähän hölmöltä (mitä se oikeastaan edes on?). Mielestäni parhain on ollut Alpron original soijamaito, ja myös Alpron soijakermat ruoanlaittoon toimivat hyvin. Maitoa käytän vain kahviin ja soijamaito on siihen aivan täydellistä, kahvi maistuu ihanan pehmeältä ja vaniljaiselta. 

Vegaaniruokaa miettiessä itsellä suurin kompastuskivi on varmasti juusto ja kala. Onhan olemassa toki vegaanisia juustoja ja niitä haluaisin mielenkiinnosta maistaakin. Kala taas, se on niin hyvää! Ostopäätöksillä voi onneksi kuitenkin vaikuttaa myös niin, että pyrin ostamaan vain kestävästi kalastettua kalaa. Siinä auttaa mm. WWF:n kalaopas. Lisäksi suosin myös luomua ja lähiruokaa mahdollisuuksien mukaan.



Moni miettii, että miksi pitäisi syödä vegaaniruokaa? Siihen on monia syitä. Takana voi olla eettiset syyt, eläinten hyvinvointi ja oikeudet. Osalla taas painaa kasvisruoan terveelliset vaikutukset. Monella on syynä myös ympäristövaikutukset; eläintuotanto aiheuttaa huomattavasti enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kasvinviljely, mikä vaikuttaa osaltaan ilmastonmuutokseen. Eläintuotannossa muokataan alkuperäistä luontoa ja vähennetään luonnon monimuotoisuutta kun tarvitaan lisää laidun- ja rehualaa ja samalla viedään maa-alaa muulta ruoan tuotannolta kun viljelläänkin rehua eikä ihmisille suoraa ravintoa, yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan noin kymmenen kiloa kasvirehua. Naudanlihan tuotannolla on suurimmat ilmastovaikutukset, mutta seuraavana tuleekin juusto! Tehomaanviljelyllä on muitakin vaikutuksia ympäristöön, se mm. rehevöittää vesistöjä kun ravinteita valuu pelloilta vesiin.

Itse kun lopetin lihan syömisen pari vuotta sitten, oli syynäni se että lihan tehotuotanto ahdisti. Se oli ahdistanut jo pitkään ja lopulta tein päätöksen. Tämän takia saatan syödä välillä "pakon edessä" kotimaista luomujauhelihaa.  Tämän periaatteen mukaan ajattelin aluksi, että voin syödä luomulihaa ja riistaa, mutta enää minua ei tee niitä juurikaan mieli! Ja nykyään olen alkanut miettimään myös yhä enemmän niitä ruoantuotannon haitallisia ympäristövaikutuksia.

En ole siis täydellinen "kasvissyöjä" enkä mitenkään fanaattinen sen suhteen. Tuntuu kuitenkin, että olen ikään kuin huomaamatta koko ajan vain enemmän ja enemmän suuntaamassa kohti kasvisperäistä ruokavaliota. Ja se tuntuu hyvältä.

Nämä keksit maistuivat kaikille, oi mitä herkkua!


Miten te suhtaudutte kasvis- ja vegaaniruokaan?


p.s. kirjoitus ei ole blogiyhteistyötä

24. tammikuuta 2015

Kahvia ja pullaa Cafe Regatassa

Pulkkailun ja lauantain kunniaksi kävin lasten ja koiramme kanssa kahvilla, mehulla ja pullalla maailman söpöimmässä kahvilassa nimeltään Cafe Regatta.


Kahvila on pienessä punaisessa mökissä, jonne hädin tuskin mahtuu sisään. Sisällä on kuitenkin muutama istumapaikka ja sinne on ihana päästä ihmettelemään mökin persoonallista sisustusta. Kaikenmaailman tauluja ja koristeita on aseteltu seinille, koko mökki täynnä ihmeteltävää. Kahvilan henkilökunta on super ystävällistä, jos olet unohtanut ottaa tarpeeksi käteistä mukaan, saat ostoksistasi alennusta tai voit maksaa ne ensi kerralla! Jos otat santsikupin kahvia, saat 5 senttiä takaisin. Me otamme aina kahvit, mehua ja maukkaat korvapuustit. Kesällä tietysti jätskit. Tarjolla on muutakin pientä purtavaa, mutta mitään erikoistarjoiluja sieltä ei saa, ja sitä tällaisesta kahvilasta ei kyllä kaipaakaan. Kahvila on auki vuoden ympäri, joka päivä. Se on elämys niin talvella kuin kesälläkin. Kahvilaan on tervetulleita myös koirat. Täydellinen siis meille!


Kahvilan juttu on sen pihapiiri. Siinä on iso alue pöydille ja tuoleille sekä nuotiopaikka, jossa voi paistaa kahvilasta ostettua makkaraa kesät ja talvet. Ihana savun tuoksu leijailee kahvilan ympärillä. Talvella voi kietoutua nuotion äärelle viltteihin tai lämmitellä porontaljan päällä. Kesällä voi nauttia jäätelöä tai limsaa ja ihailla vieressä kimmeltävää merta. Kesällä kahvilan ulkopuolelta voi vuokrata sup-lautoja, kajakkeja, kanootin tai veneen! Tämä on kahvila, jossa pääsee eroon kaupungin melusta ja hälinästä. Kahvila, jossa saa rentoutua. Itsellä tulee täällä aina tunne kuin olisin jossain mökillä, rauhassa luonnon helmassa. Mahtavaa, sillä  kahvilahan sijaitsee Helsingin kantakaupungissa! Kahvila on tosi suosittu turistikohde, mutta myös paikallisten, ja vähän kauempaakin tulleiden, keskuudessa. Se on mukava nähtävyys ja kokemus kaikille. Joka kerta meillekin, vaikka olemme käyneet siellä lukuisia kertoja!

Tässä kohtaa kesällä paistaa aurinko ja kimmeltää meri..!


p.s.  vessa on myös kokemus
p.s.s tämä postaus ei ole sovittu mainos vaan kirjoitettu ihan omasta ihastuksesta :)

18. tammikuuta 2015

Ahvenanmaan helmet, osa 1

Tässä kun ei ole ihmeempiä tapahtunut, saatikka että olisi ehtinyt mitään kuvata, ajattelin kirjoittaa aah, niin ihanasta Ahvenanmaasta ja sen näkemisen ja kokemisen arvoisista paikoista. Mukavaa fiilistelyä näin vetiselle talvipäivälle. Jos siis mietit jo kesälomalle tekemistä, kannattaa ehdottomasti suunnata Ahvenanmaalle! Postaus tulee kahdessa osassa, kun ihania kohteita on niin paljon!

Kobba Klintar ohitetaan matkalla Maarianhaminaan. Tänne pääsee omalla veneellä, melomalla tai tilausveneellä Korrviks Fiskehamnista, Maarianhaminan eteläosasta.

Vietämme aikaa Ahvenanmaalla melko paljon, aina kun vain on joku sopiva lomapätkä, kuten nyt jouluna. Olen totisesti ihan rakastunut koko paikkaan. Vietämme eniten aikaa pääsaarella, mutta Ahvenanmaallahan on tuhansia saaria, joihin meidänkin pitäisi ehdottomasti enemmän tutustua. Itse asiassa saapuminen Ahvenanmaalle saaristoreittiä Korppoosta tai Kustavista on varmasti upea kokemus. Me ollaan tähän asti tultu aina mahdollisimman nopeasti Turusta, mutta haluan ehdottomasti kokea vielä saaristoreitinkin.


Ahvenanmaalaisethan ovat tosi ylpeitä saaristaan ja omavaraisuudestaan, ja niin olisin minäkin. Siellä arvostetaan luontoa ja ympäristöä. Kierrätys on tehokasta, ja yleisillä jätepisteillä kerätään jos minkälaista jätejaetta. Kaupat pursuavat lähiruokaa ja paikallisten käsityöläisten tuotteita. Voit ostaa lähitilan omenamehua ja hunajaa, viereisellä pellolla viljeltyjä vihanneksia, ympärivuoden ulkoilleiden lehmien lihaa. Tai eksoottisia ruotsalaisia tuotteita. Ruotsihan sijaitsee itse asiassa paljon lähempänä Ahvenanmaata kuin Suomi. Ahvenanmaa on yksikielinen eli  pääkieli saarilla on ruotsi ja niin myös palvelutkin. Meidän perheessä se ei ole ollut ongelma, korkeintaan välillä allekirjoittaneella. Olen silti aina saanut ystävällistä palvelua ja uskoisin, että paikalliset arvostavat jos edes yrittää puhua ruotsia. Ja kyllähän sieltä löytyy jonkin verran myös suomea osaavia, ja asuuhan Ahvnenamaalla myös suomenkielisiäkin.


Mutta sitten niihin vinkkeihin.

Maarianhamina ja sen lähiseutu

Pääkadulla on muutamia kauppoja, ravintoloita ja kirpputoreja (mm. Emmaus, Söderby Antik och Kuriosa, Loppis & Sånt). Kesäisin järjesteltään myös iltatorilla kirpputori, tarkemmin siitä kannattaa lukea paikallisesta Åland Just Nu -lehdestä. Lilla holmen on keskustan itäpuolella, kävelymatkan päässä, kiva saari lapsiperheille ja ihan kaikille (paitsi ei koirille). Siellä on mm. leikkipuisto, riikinkukkoja (!) ja uimaranta. Sen vieressä on myös minigolfbaana Äventyrsgolf, jonka vieressä on venesatama (Östra hamnen) ja merikortteli Sjökvarteret. Merikorttelissa on mm. ahvenanmaalainen käsityökeskus Salt ja kuuluisan ahvenanmaalaisen kokin Michael Björklundin ravintola Pub Niska, jossa voi nauttia maukkaita peltipitsoja sekä ahvenanmaalaisen Stallhagenin oluita (suosittelen hunajaolutta, ja vierailua panimossa ja pubissa Godbyssä). Michael Björklundilla on myös upea ruokakeidas Smakby ravintola ja tislaamo Kastelholman linnan lähellä. Merikorttelin vieressä on uimahalli Mariebad ja kesäkuumalle myös uimaranta. Keskustasta löytyy myös lukuisia majapaikkoja.


Itäpuolelta etelän suuntaan voi jatkaa matkaa Gröna Udden -leirintäalueelle. Sinne on vain muutaman minuutin kävelymatka, joka kannattaa tehdä Tullarns äng -luonnonpuistoalueen halki. Gröna Uddenissa voi yöpyä mutta myös uida viihtyisällä ja hitaasti syvenevällä rannalla.

Keskusta on tosi pieni, joten kaikki löytyy helposti ja läheltä. Maarianhamina sijaitsee kapealla niemellä, joten sen voi helposti kävellä läpi länsirannalta itärannalle. Matka taittuu helposti lukuisia kauniita vanhoja taloja ihaillessa.

Länsisataman (Västra hamnen) vieressä (tänne tulevat mm. Silja Line ja Viking Line) on maailman ainoa alkuperäisessä kunnossa säilynyt iso purjealus Pommern, joka on nyt museona. Sen vieressä on myös Ahvenanmaan merenkulkumuseo. Vierestä löytyy myös venesatama ja ravintola ÅSS Paviljongen.



Länsisataman vierestä laivasta saavuttua voi vuokrata kätevästi pyöriä Ro-No Rentistä, jos mielii auton sijaan liikkua ympäri saarta pyörällä. Me olemme valitettavasti käyttäneet enemmän sitä epäekologisempaa, eli autoa. Ilman autoa tai pyörää voi saarella olla vaikea liikkua. Busseja Maarianhaminasta kauemmas kulkee aika harvakseltaan, mutta kulkee kuitenkin (Ålandstrafiken-sivuilla löytyy lisätietoja).

Maarianhaminasta muutama kilometri pohjoiseen löytyy kaksi hyvää kirpputoria. Emmauksen Ahvenanmaan kolmas kirpputori huonekaluille ja rakennusmateriaaleille. Täältä olemme monesti tehneet hyviä löytöjä! Toiset Emmaukset löytyvät siis Maarianhaminan keskustasta ja Godbystä. Ihan Emmauksen vierestä löytyy myös astioihin ja huonekaluihin painottunut Ann-Gerds Antik. Lähistöllä on myös Fina Fisken, josta saa paikallista ja tuoretta kalaa. Kalaa suoraan kalastajilta saa myös eri kalasatamista mm. Korrvisk Fiskehamnista. Ahvenanmaan uusi melko pieni ostoskeskus Maxinge sijaitsee Fina Fiskeniä vastapäätä Nya Godbyvägenin toisella puolella. Ostoskeskuksia ei Ahvenanmaalla tämän ja keskustan lisäksi taida löytyäkään, eikä meilläkään lomaillessa hirveästi shoppailut kiinnosta, vaan se ihana luonto ja meri!


Muut Ahvenanmaan juttuni:

Joulu Ahvenanmaalla täällä
Pääsiäinen Ahvenanmaalla täällä
Juhannus Ahvenanmaalla täällä
Ahvenanmaan pannukakkua täällä


Lisää infoa Ahvenanmaasta löytyy Visit Åland -sivuilla.


10. tammikuuta 2015

Vanhan koiran kanssa

Meillä on perheessä 13-vuotias koiravanhus. Se on ollut minulla pennusta asti ja on kovin rakas. Se on muuttanut ja reissannut kanssani ympäri Suomea, ja ollut aina mukana kaikessa. Neitiä on tituleerattu monesti "maailman parhaaksi koiraksi", ja sitähän se on :) ! Siinä on fiksuja koirarotuja, ja se on äärimmäisen kiltti ja tottelevainen (joskin nyt vanhempana se tuntuu välillä ottavan vähän omia oikeuksiaan..). Se on aina ollut hyvin rauhallinen ja luotettava ystävä.

Jurmosta viime keväänä. AAH, mikä saari!

Nyt kun ikää ja vaivoja kertyy on mieleeni alkanut nousta huoli aina aika ajoin, että eihän se vain vielä jätä meitä. Kuulo on lähes kokonaan mennyt, näkö on huono, nivelet vaivaavat, ja nyt uutena vaivana on korkea verenpaine. Muuten neito on kyllä oikein reipas ja pirteä. Eniten se nauttii kun pääsee metsään juoksemaan tai mereen uimaan. Ja kun saa hyvää ruokaa. Tai oikeastaan ihan mikä tahansa ruoka kelpaa!





Olen aina ollut eläinrakas ja minusta on ihanaa kun perheessä on koira, lapsetkin tottuvat hoitamaan ja arvostamaan eläimiä. Välillä kyllä kalvaa huono omatunto, kun tuntuu etten ehdi huomioida koiraparkaa tarpeeksi arkikiireiden takia. Asumme tällä hetkellä myös kerrostalossa ja kantakaupungissa, eikä se ehkä ole koiralle se parhain vaihtoehto. Onneksi lähistöllä on kuitenkin hyviä ulkoilumaastoja, ettei tarvi vain täällä betoniviidakossa tallustaa. Ehkä vielä lähitulevaisuudessa meillä on se oma pihakin, josta vanha neiti nauttisi varmasti suunnattomasti. Sitä odotellessa jatkamme retkeilyä!



Kuka rikkoi pallon? - En ainakaan minä!


Löytyykö teiltä kotoa karvaisia vanhuksia, tai nuoria?

Kuvat ovat matkan varrelta, läheltä ja kaukaa.



3. tammikuuta 2015

Vuosi alkoi Lapin lumoissa

Uuden vuoden tuloa juhlimme Lapissa, Oloksella. Saimme mieluisan kutsun mökille ystäväperheeltä jo syksyllä.









Kyllä voi olla kaunista! Ne huikeat pakkasetkin väistyivät juuri sopivasti.


Retkeilimme, hiihdimme, pulkkailimme, laskettelimme, lautailimme, kelkkailimme, saunoimme, söimme, löhöilimme ja nautimme hyvästä seurasta. Oli ihanaa vähäisistä unista huolimatta. Unettomuus ei johtunut armottomasta biletyksestä vaan meidän pikku atoopikon huonoista unista.



Kotimatkalla olimme vielä lasten mummolassa pari yötä, rakkaassa vanhassa kotitalossani. 

Nyt on hyvä aloittaa uusi vuosi 2015 pitkän ja antoisan lomailun jälkeen! Minulle se todellakin tarkoittaa uutta, koska aloitan työt melko pitkän perhevapaan ja työttömyyden jälkeen. Tämän vuoden aloitan innolla!

Onnellista uutta vuotta kaikille!